
Trainingen
Alles in het trainen van een jachthond draait om, kleine stapjes, herhaling, bevestiging, vertrouwen en geduld.
Ik heb mij geschoold tot Kynologisch Instructeur in 2016 en heb Graad I, Graad II en Graad III behaald met uitzonderlijk hoge cijfers een 8,9 gemiddeld. Daarmee ben ik niet alleen praktisch maar ook zeker theoretisch onderlegt als jachthonden instructeur.
Naast mijn eigen honden (10 tot soms 20 stuks) heb ik ook geregeld trainingshonden van derden, deze worden opgeleid tot jachthond. Gemiddeld verkoop ik tussen de 4 a 6 jachthonden per jaar of in opdracht. Dit zijn veelal retrievers, spaniëls en/of staande honden.
Leuk om te vermelden is dat ik in het jaar 2024 mijn 78e jachthond opleid. En gemiddeld 70 cursisten in de week les geef en zelf ga ik in 2024 mijn 95e jacht wedstrijd lopen. Daarnaast fok ik honden die op het allerhoogste niveau in Nederland en het buitenland meedraaien.
Ik vindt dus oprecht dat ik mag zeggen dat ik een berg aan ervaring heb in het opleiden, trainen en fokken van jachthonden.
De problemen waar cursisten vaak tegenaan lopen bij de opleiding van hun jachthond heb ik vaak al in 4 fout meegemaakt waardoor ik vanuit eigen ervaring en kennis cursisten goed kan begeleiden bij het bereiken van hun doelen en het maken van trainingsplannen. Ik train en volg nog steeds scholingen bij de beste jachthonden professionals in de wereld. Ben goed op de hoogte met verschillende trainingstechnieken en hulpmiddelen, ik maak voor iedere combinatie een eigen trainingsplan afgestemt op hun wensen en doelen.
Ik ben erg prestatie gericht ingesteld.
“Ik zeg altijd:
Niet zeuren maar trainen!
Hoe beter je hond luisterd hoe meer vrijheid en plezier de hond in het veld krijgt!
Het zijn altijd dezelfde mensen met goede honden, al geef je ze een schoothondje ze maken er nog een goede jachthond van!
Van thuisblijven leren we het niet.
Tijdens mijn trainingen vraag ik niet alleen veel van de honden maar zeker zoveel van de baasjes. De baasjes zijn de managers van de doelen die ze willen gaan bereiken met hun jachthond. Zij moeten een plan voor ogen hebben weten hoe, wanneer en wat ze gaan doen. Vaak ontbreekt deze kennis of is deze onvolledig door gebrek aan ervaring. En daar ligt juist mijn kracht. Ik kan vaak wel de ontbrekende stukken benoemen, uitleggen en adviezeren hoe verder.
Puppy jachttraining.
Op kleine schaal geven Ilse van der Veen, Sanne Bosman en Amber Hofstede voor mij de puppy jachttraining aan jachthondenrassen die voor en na het schot werken.
Tijdens de puppy lessen voor pups tot +/- 6 maanden besteden ze veel aandacht aan alle basisvaardigheden.
Aanbod komt:
Socialiseren
Het leren zitten en liggen op commando.
Het leren volgen aan de voet aangelijnd en los.
Het leren vooruit sturen en terug komen op bevel.
Zwemmen
En er wordt een basis gelegd voor het goed apporteren.
Ook laten ze de pups wennen aan verschillende terreinen en ondergronden. Denk aan grasland, heidegrond, bosgrond, zandvlaktes, struiken en gewassen en ook heel belangrijk water, slootjes, plassen, vijvers en kleine beekjes.
Verder geven ze veel praktijk gerichte tips en adviezen.
Locaties: Haaksbergen, Enschede en Beltrum.
Tijd: in overleg met Ilse, Sanne en Amber.
Contact gegevens:
Ilse van der Veen: 06-13044339, Enschede
Sanne Bosman: 06-12103257, Haaksbergen
Amber Hofstede: 06-25257527, Beltrum, www.bentivar.nl
SJP/OWT/Jacht - training
Ik zelf (Karin Morsink) geef samen met Anita Liesting, les aan jachthonden vanaf 6 maanden. Het puppygedeelte hebben we sinds 2024 wegens te veel aanvragen voor trainingen, uitbesteed aan onze collega’s, Ilse, Sanne en Amber, zie info en contact gegevens hierboven.
Anita en ik geven gevarieerd praktijk gericht les van beginners tot gevorderden (SJP, OWT, MAP, WT, Mock trial enz..). We hebben doorlopend groepen van C/starters tot A/Open niveau. Tijdens deze cursussen gaan we ons voorbereiden op de jachthonden wedstrijden en stappen zetten richting de praktijkjacht. We trainen met dummy’s en met wild.
We hebben verschillende trainings groepen van maandag t/m zondag. Op locaties rondom Eibergen, Borculo, Neede, Groenlo, Vorden, Lochem, Haaksbergen, Enschede, Rekken.
Ons doel is altijd het team (voorjager/hond) te versterken met onze kennis, ervaring en inzichten. Waardoor de prestaties in het veld en op de wedstrijd verbeteren.
We trainen erg prestatie gericht. En we verwachten dat onze cursisten thuis ook fanatiek bezig gaan. En gemotiveerd zijn om het beste uitzichzelf en de hond te halen.
Voor info bel of app naar (Karin) 06-46455776 en vraag naar de mogelijkheden. Of stuur een mail naar: info@dehagemors.nl
In Nederland zie je op dit moment veel jacht/dummy instructeurs die theoretisch erg goed zijn onderlegd (door scholing) die vaak goed kunnen schrijven en spreken (socail media), maar aan praktijkervaring en echte kennis in het veld vaak ontbreekt. Vaak rijken ze prachtige oplossingen aan vanuit hun inzichten uit scholingsboeken die vaak erg éénzijdig geschreven zijn. En werkt het in de praktijk voor geen meter! Wanneer de adrealine, werkdrift en natuurlijkeaanleg van een jachthond omhoog komt tijdens trainingen, wedstrijden en jachten. Een goed luisterende jachthond opleiden is een must en een vak appart. Waarbij je veel verschillende trainings hulpmiddelen, technieken en kennis moet kunnen toepassen. Alleen zo krijg je een goed luitserende jachthond die met je samenwerkt je begrijpt en je commando’s opvolgt ten allertijden. Anders komt veiligheid voor (voor)jager en hond in gevaar.
Neemt niet weg dat ik heel goed weet dat je als instructeur, ergers moet beginnen (ik ben ook ooit ergens begonnen). Maar de eenzijdigheid, gebrek aan ervaring in de praktijk, nul-geleverde prestaties. Stoot mij soms een klein beetje tegen de borst als ik deze mensen zo hard van de toren zie blazen op de social media. Wetende dat deze curissten bedonderd worden doordat deze honden een gevaar kunnen zijn voor zich zelf, de voorjager of voor een ander in het jachtveld en op jachtwedstrijden. Of nooit zullen presteren in het veld of op wedstrijden. Nogmaals een goed luisterden jachthond is een must!
Tijdens de wedstrijden, jachten, wandelingen en in huis is er niets zo onprettig als een hond die niet luisterd en/of zich niet gedraagd. Een hond mag meedraaien in het gezin net als alle andere gezinsleden met daarin ieder zijn eigen plek en taken. En net als overige gezinsleden kan een hond ook gewoon regels opvolgen en wordt en er gewerkt(training) voor een loon(voer/spel/onderdak, enz..) daar is niets mis mee! Zorg voor duidelijkheid (leiderschap), rust en regelmaat.